Svitá pre Grécko a Európu nádej?

12. augusta 2014, diego, Nezaradené

SYRIZA. Akronym pre Koalíciu radikálnej ľavice. Druhá najsilnejšia parlamentná strana v Grécku, najnovšie víťaz gréckych volieb do európskeho parlamentu.

Táto koalícia združuje viacero radikálne-ľavicových strán v Grécku do spoločnej platformy. Odmieta politiku konsolidácie verejných financií, ktorá spravila z Grécka sociálny experiment „trojky“, ohľadom možností, kam až sa dá zájsť pri okresávaní sociálnych výdobytkov. Síce pomalšie, ale grécky verejný dlh naďalej rastie, a jediný výsledok konsolidácie je hrozivá nezamestnanosť, hlavne medzi mladými, pokles životnej úrovne a masívne protesty.

Tieto protesty a celková situácia prinieslí aj vzostup SYRIZA, ktorá v parlamentných voľbách v júni 2012 získala takmer 27% hlasov. Pre porovnanie, vo voľbách v máji 2012 to bolo ešte „len“ 16,8%, tri roky predtým (2009) necelých 5%. Ako si vysvetliť tento vzostup? Jednoducho, Gréci majú vyššie spomínaného sociálneho experimentu plné zuby. A možno si tiež uvedomili, že dnešný ekonomický model jednoducho nefunguje, resp. funguje pre zopár najbohatších. A práve to chce SYRIZA zmeniť. Prinisť spravodlivosť do tohto systému a v dlhodobejšom horizonte ho snáď od základu zmeniť.

Áno, je pravda, že táto strana ešte nebola pri moci – a až tam, ako všetci vieme, sa ukáže skutočný charakter a podstata fungovania strany. SYRIZA sa však skladá zo 17 radikálne-ľavicových hnutí a navyše ďalších nezávislých aktivistov. To je dobrý predpoklad pre udržanie ideového smerovania. Navyše, SYRIZA prekonala už niekoľko vnútorných rozporov a to ju robí viac-menej ostrieľanou a schopnou prekonávať prekážky.

Ostáva len veriť, že po najbližších voľbách sa v Grécku ujme moci a ukáže ľuďom celej Európy, že zmena je možná a živorenie v „kríze“ nie je nutnosťou.