Založ si blog

Kríza nie je cyklická, ale systémová

Už pekných pár rokov je dôvodom všetkého zla a biedy na Slovensku ekonomická kríza. Nezamestnanosť, nízky rast ekonomiky a všetky ostatné neduhy objektívne SÚ jej dôsledkom. A hoci ju fico vyriešil už dávnejšie, stále ju cítime.

Naozaj by ma tešilo, keby sme mali premiéra, ktorý dokáže riešiť veci ako je svetová ekonomická kríza. Na to by však musel byť oveľa väčší frajer, ako je, hoci spraví tisíc kľukov. Silné reči sú mu vlastné, tak ako aj vlastná hlava.
Prečo by však krízu nevyriešil žiadny politik?

 

Pretože kríza, ktorou prechádzame, nie je klasický, cyklický útlm ekonomiky, ktorý nastával v histórii kapitalizmu pravidelne. Táto kríza je systémová – všetky štáty sú zadlžené, bez možnosti tento dlh splatiť. Spotreba nemôže rásť, lebo nerastú mzdy – hoci sa množstvo peňazí v obehu zvyšuje. Tento stav v základe smeruje k vysokej inflácii, keďže množstvo peňazí v obehu sa zvyšuje bez toho, aby malo základ v zvýšení výroby a produkcie. Hyperinflácia však nie je pre politikov (bankárov, eurobyrokratov, oligarchov a pod.) nič lákavé, lebo býva príčinou hromadnej nespokojnosti medzi obyvateľstvom a následných rebélií, nepokojov, príp. revolúcií. Za každú cenu je teda držaná na uzde umelo. A zadlžovanie pokračuje.

Čo by však svet mohlo vyviesť z krízy? Existujú len dve možnosti. Reforma systému ako takého – predovšetkým bankového, alebo vojna.
Myslím, že reformu monetárneho systému by bolo potrebné obšírnejšie vysvetlenie. V skratke však je potrebné aby vlády mali kontrolu nad peniazmi v obehu, aby začali vyrovnane hospodáriť a reálne zhodnocovať ekonomický vývoj. To by však predpokladalo zodpovednú a čestnú vládu, čo je viac-menej utópia. Teda by bolo treba zmeniť aj systém politický, no tu sa bavíme zrejme o veľmi ďalekej budúcnosti.

Druhá možnosť – vojna. Veľká, dlhá vojna. Preriedi obyvateľstvo, zničí infraštruktúru, priemysel, technológie, no slovom, všetko. A môže sa začať pekne budovať a opravovať. Všade množstvo práce (a teda aj pracovných miest), výrazný ekonomický rast… Zase sa môže blahobyt pár desaťročí zvyšovať a môže sa žiť v mieri.

Vojnu nikto nechce, no zmagoriť ľudí nepriateľom a bezprostredným hroziacim nebezpečenstvom nie je jeden z tých najťažších propagandistických trikov. Stačí sa pozrieť na USA, krajinu, ktorá sa pýši(la) titulom „najdemokratickejšej krajiny sveta“. Stačil jeden teroristický útok, pár tisíc mŕtvych a panika bola na svete. V strachu a šoku američanom nevadilo, že george bush ml. prijal protiteroristické zákony, ktorých dosah na občianske slobody je taký, že by sa o nich s uznaním vyjadril aj taký diktátor ako stalin (keby žil).
Ak presvedčíte ľudí, že sú v ohrození, sú ochotní vám odpustiť všetko možné, výmenou za prísľub, alebo aspoň ilúziu bezpečia.

Problém s vojnou je ale ten, že väčšina svetových mocností vlastní jadrové zbrane. A akokoľvek paradoxne to znie, tie viac-menej chránia mier na svete, keďže zničenie našej Zeme si na tričko nechcú zobrať ani takí mocichtiví a egoistickí hlupáci, ako je napríklad putin.

Tým pádom nám ostáva len čakať, ako sa situácia vyvinie. Jedno je však isté – nový a pravdivý význam naberá staré ľudové heslo: „Dobre už bolo“. Áno, ak sa nič výrazne nezmení, kríza sa bude len prehlbovať. A bude už len horšie.

Svitá pre Grécko a Európu nádej?

12.08.2014

SYRIZA. Akronym pre Koalíciu radikálnej ľavice. Druhá najsilnejšia parlamentná strana v Grécku, najnovšie víťaz gréckych volieb do európskeho parlamentu. Táto koalícia združuje viacero radikálne-ľavicových strán v Grécku do spoločnej platformy. Odmieta politiku konsolidácie verejných financií, ktorá spravila z Grécka sociálny experiment „trojky“, ohľadom [...]

Len nech sa hryzú

25.07.2014

matovič, procházka, hlas podobný ficovi… Korupcia je všade, slovenská spoločnosť je ňou prerastená skrz-naskrz. Fľaša lekárovi, rodinkárstvo a známosti – to je základňa. Politika je vrchol ľadovca, lebo je na očiach. A točia sa tam prachy, tak sa všetko robí vo väčšom. procházkovi som nikdy nedôveroval, ani keď bolo mnoho ľudí pobláznených jeho [...]

Rozumiete anarchizmu?

25.07.2014

Nedávno som na článok s titulom „What is anarchism? (Čo je anarchizmus?)“ natrafil na internete. Musím priznať, že ma zaujal. Bez prísnych definícii a intelektuálnych poučiek. Ak hovoríte anglicky, môžete si prečítať originál: http://antcomblog.wordpress.com/2014/07/22/what-is-anarchism/ Každopádne som kontaktoval autora a požiadal ho o možnosť preložiť jeho [...]

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6223x
Priemerná čítanosť článkov: 1556x

Autor blogu

Kategórie