Založ si blog

Rozumiete anarchizmu?

Nedávno som na článok s  titulom „What is anarchism? (Čo je anarchizmus?)“ natrafil na internete. Musím priznať, že ma zaujal. Bez prísnych definícii a intelektuálnych poučiek. Ak hovoríte anglicky, môžete si prečítať originál:

http://antcomblog.wordpress.com/2014/07/22/what-is-anarchism/

Každopádne som kontaktoval autora a požiadal ho o možnosť preložiť jeho text. Nemal s tým žiadny problém. Takže, tu je:

Čo je anarchizmus?

Tak strašidelný v mnohých očiach. Zamieňaný s terorizmom, chaosom, rebéliou. Veľa ľuďom sa nepozdáva už samotné slovo „anarchizmus“. Majú ale pravdu? Je anarchizmus niečo, čoho sa treba obávať? Alebo je to nepochopený koncept? V tomto krátkom pohľade by som rád objasnil tento filozofický, politický, ekonomický a sociálny koncept.

Sloboda a rovnosť. Tieto dve slová, v ich najširšom význame, sú absolútnym základom anarchistických ideí. Sloboda od všetkej kontroly, útlaku, vládnutia… Rovnosť: ľudská, politická a ekonomická… Ale nepochopte ich nesprávne. Sloboda nie je robiť čokoľvek, čo sa vám zachce. Sloboda je zodpovednosť. Robiť to, čo ťa teší, čo ťa robí šťastným, ale vždy pamätať na to, že na tomto svete nie si sám, že žiješ v spoločnosti, obklopený ostatnými ľudskými bytosťami s ich vlastnými túžbami, snami a myšlienkami. Pokiaľ žiadnym spôsobom neobmedzuješ slobodu iných, všetko je OK. Toto zahŕňa všetko z vyššie spomenutého: predovšetkým ľudské práva, ale rovnako myšlienky, vôľu a názory. Pre každého anarchistu je sloboda svätou vecou, ktorá nemôže byť zo žiadneho dôvodu obmedzená. Kvôli tomuto (odhliadnuc od ich ďalších presvedčení), anarchisti skutočne nie sú typom ľudí, ktorých je treba sa obávať.

 

Rovnosť je rovnako dôležitá. Rovnaké práva a rovnaké povinnosti. Rovnaká dôležitosť každého ľudského hlasu. Žiadne sociálne triedy (vrstvy), žiadne rasové rozdiely, žiadna diskriminácia založená na pohlaví či sexuálnej orientácii. Bratstvo všetkých ľudí.

Avšak, tieto dva hlavné princípy sú neoddeliteľné – žiadna sloboda v zmysle „zákona džungle“, žiadna rovnosť, ktorá by obmedzila slobodu jednotlivca.

Anarchisti nie sú ochotní robiť kompromisy s ich dvomi najvyššími ideálmi. Žiadna čiastočná sloboda a žiadna čiastočná rovnosť – úplná sloboda, úplná rovnosť. Toto je neotrasiteľný zákon.

Preto vyhlásiť sa za anarchistu je zodpovednosť voči svetu a spoločnosti. Byť anarchistom znamená, že si akceptoval morálnosť na jej najvyššej úrovni. Stáť vždy na strane utláčaných, diskriminovaných, znevýhodnených, a nevyhnutne – chudobných. Pretože oni nemajú nič, zatiaľ čo pár vyvolených má všetko.

 

Väčšina ľudí má v sebe aspoň trochu anarchizmu.

Ak cítiš hnev kvôli hladu vo svete, je v tebe niečo anarchistické.
Ak nesúhlasíš so špionážnymi praktikami v našej spoločnosti, je v tebe niečo anarchistické.
Ak ťa rozčuľuje korupcia politikov, je v tebe niečo anarchistické.
Ak ťa napĺňa rozhorčenie nad nespravodlivosťou, je v tebe niečo anarchistické.
Ak veríš, že svet by mal byť lepším miestom, je v tebe niečo anarchistické.

A ak raz začneš veriť, že lepší svet je možný… Si anarchista.

By antcom; antcomblog.wordpress.com

Preklad: diego

Svitá pre Grécko a Európu nádej?

12.08.2014

SYRIZA. Akronym pre Koalíciu radikálnej ľavice. Druhá najsilnejšia parlamentná strana v Grécku, najnovšie víťaz gréckych volieb do európskeho parlamentu. Táto koalícia združuje viacero radikálne-ľavicových strán v Grécku do spoločnej platformy. Odmieta politiku konsolidácie verejných financií, ktorá spravila z Grécka sociálny experiment „trojky“, ohľadom [...]

Kríza nie je cyklická, ale systémová

30.07.2014

Už pekných pár rokov je dôvodom všetkého zla a biedy na Slovensku ekonomická kríza. Nezamestnanosť, nízky rast ekonomiky a všetky ostatné neduhy objektívne SÚ jej dôsledkom. A hoci ju fico vyriešil už dávnejšie, stále ju cítime. Naozaj by ma tešilo, keby sme mali premiéra, ktorý dokáže riešiť veci ako je svetová ekonomická kríza. Na to by však musel byť oveľa [...]

Len nech sa hryzú

25.07.2014

matovič, procházka, hlas podobný ficovi… Korupcia je všade, slovenská spoločnosť je ňou prerastená skrz-naskrz. Fľaša lekárovi, rodinkárstvo a známosti – to je základňa. Politika je vrchol ľadovca, lebo je na očiach. A točia sa tam prachy, tak sa všetko robí vo väčšom. procházkovi som nikdy nedôveroval, ani keď bolo mnoho ľudí pobláznených jeho [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 6225x
Priemerná čítanosť článkov: 1556x

Autor blogu

Kategórie